Olov & Birgittas Hästresa

Olov & Birgittas Hästresa

1980 företog Olov Thaung och Birgitta Håkansson en egen karavan med häst och vagn. Målet för deras resa var Seyshellerna. Nog skulle de behöva färdas över vatten också men iväg kom de. Med sig på resan hade de också sönerna Johan och Oskar. Deras vagn drogs av de tappra Shetlandsponnierna Kim och Gordon. Förberedelserna var nogranna. Människor och djur skulle klara strapatserna. Vagn och utrustning skulle vara vä anpassad och utprovad.

Färden gick från Fösingsmåla men först skulle de över Östersjön. I BLT-artikeln från 15 april 1980 menade Olov att det inte skulle vara några "större problem att på det här sättet resa till Polen. [...] Nog blir det en lantlig semester som väntar! Tre, fyra mil om dagen i maklig takt och övernattningar i den lilla vagnen."
   – Polen är ju ett hästland, sa Olof innan avresan. Vi kommer säkert att trivas.

I filmklippet nedan, dokumenterar Svein Berteusen förberedelsera inför resan. Men också hur de transporterade hem kusarna efter att ha fått ge upp sin resa. Det blev oroligheter i Turkiet och de fick stalla in Kim och Gorden medan de fick se till att få smågrabbarna i säkerhet hemma i Sverige.

Bosse Katten i Båten, foto: Benny Hellberg

BLT 1980-04-15