Fösingsmåla gård brändes ned
De flesta hade lämnat Fösingsmåla. Åtminstone alla de som hade varit med och startat kollektivet. När Lunds stift så äntligen 1988 hade avhyst alla boende gav de Hallabros frivilligbrandkår uppdraget att bränna ner stället. Dessa kunde använda gården som övningsobjekt. Så käckt!
Fösingsmåla var nergånget. Det hade brunnit på vinden i storahuset, det läckte in och alla byggnader var i stort behov av renovering. Var gränsen går för när man ger upp är nog beroende på vem du frågar. Intresset från Lunds stift för att bevara det gamla biskopshemmanet fanns i alla fall inte. Resurserna torde annars inte ha saknats.
Hur kan vi, var och en som bodde där, se tillbaka på den tiden efter blomstringstiden? Förklaringarna till att varför folket flyttade varierar. Pengarna skulle räcka till, och det gården gav räckte inte till försörjning. Vem skulle sköta djur och odlingar? Vem skulle om dagarna fara till ett lönearbete som innebar pendling, och hur skulle sedan krafterna räckte till där hemma. Ibland uppstod osämja. Flykten till andra sammanhang och platser blev “räddningen” för flertalet. Problemen var nog inte unika i sig. Kollektivet, med så många människor, var ju i vissa avseenden en spegel av samhället där ute. Traditionella familjebildningar med barn betydde flytt till eget boende. Den stabila sammanhållningen vittrade sönder. För några blev fylla och droger vägen bort från oro och ångest, och livet på landet byttes undan för undan för de som var kvar, tillbaka mot livet i staden.
En av de sista invånarna var Stefan. Snälle-Stefan kallad av många av oss. Han hade redan flyttat till ett bättre boende i Ronneby. Länge hade han utan medel och ibland helt ensam hållit liv i gården. Sångerna och skratten hade tystnat. Bommen, där hästarna stått uppradade, liksom ladan stod tomma. Hästafolket, barnen, djuren och de vilda drömmarna hade följt vindarna.
Stefan fick nys om vad som skulle hända med byggnaderna och köpte en enkel kamera. Det blev en vemodig bilddokumentation. Men vi är honom ändå tacksam!

Fösingsmåla gård i lågor och här syns huvudbyggnaden i lågor och solen skymtar genom röken.